Handleiding

Het doel van deze handleiding is het bekend maken van de gebruiker met de SafeToBike applicatie en de GeoTracker. In deze handleiding  wordt het opstartproces beschreven, aangevuld met mogelijke scenario’s. Door deze processen raak jij als gebruiker bekend met de applicatie en de GeoTracker.

De app starten

Wanneer de applicatie voor het eerst wordt opgestart openen zich een aantal iOS pop-ups. Deze vragen of de SafeToBike applicatie toegang mag krijgen tot functionaliteit van de telefoon. Het afwijzen van deze verzoeken resulteert in het disfunctioneren van de applicatie. Als deze verzoeken zijn geaccepteerd toont het volgende scherm:

startscherm-stb

Dit Home scherm zal altijd als eerste worden getoond wanneer de applicatie wordt opgestart. Vanuit dit scherm kun je navigeren naar alle functionaliteit van de applicatie. Verder wordt vanuit dit scherm het starten van het controle proces gestart. Dit controle proces kijkt of jij in de buurt van een gevarenpunt bent en waarschuwt je als dit zo is.

Componenten

startscherm-stb

  • Het bovenste deel van het scherm bevat simpele informatie en bevat navigatie knoppen.
  • Linksboven staat een knop in de vorm van een gebruiker. Deze knop navigeert naar jouw Profiel scherm.
  • Rechtsboven staat een knop in de vorm van tandwielen. Deze knop navigeert naar het Instellingen scherm.
  • Links onder de Profiel knop, staat een icoontje in de vorm van een beker. Daarnaast staat jouw score. Meer informatie hierover staat in de Profiel scherm.
  • Rechts naast de score staat een tijd. Dit is de tijd van je huidige rit. Wanneer het controle proces wordt gestart, gaat deze tijd oplopen.
  • Helemaal rechts staat een rode knop in de vorm van een waarschuwingsbord. Met deze knop kun jij een gevarenpunt toevoegen aan jouw kaart.
  • Onder de navigatie en informatie wordt jouw SafeToBike kaart getoond. Dit is een Google Maps kaart die toont jouw locatie, de aangeleverde gevarenpunten toont, en de gevarenpunten die jij zelf hebt toegevoegd aan jouw kaart. Deze gevarenpunten worden getoond op drie niveau’s: matig, aanzienlijk en groot. Een heftiger gevarenpunt wordt duidelijk getoond. Onder op deze kaart staat een start knop, waarmee het controle proces wordt gestart.

Gevarenpunt toevoegen

gevarenpuntBij het SafeToBike project ben jij als gebruiker zeer waardevol. Als jij een gevaarlijke verkeerssituatie hebt ontdekt, kun je dit toevoegen aan je eigen kaart. Vervolgens worden deze punten via het internet naar ons verstuurd. Tijdens het controle proces wordt ook gekeken of jij in de buurt bent van jouw eigen gevarenpunten. Om een gevarenpunt toe te voegen moet je op het Home scherm op de rode knop drukken, rechtsboven in je scherm. Dan wordt het volgende scherm getoond:

Op dit scherm kun jij bepalen hoe heftig het gevaar is dat je wilt melden. Heftiger gevaar wordt duidelijker getoond op de kaart. Tijdens het controle proces zal de waarschuwing grootser zijn.

Het is dus eerst de bedoeling dat je een niveau van gevaar kiest van het punt dat je wilt melden. Daarna kun je de locatie kiezen van het gevaar. Dit gebeurt op het volgende scherm.

Dit tweede scherm toont een kaart met daarop jouw locatie. Ook worden hier de aangeleverde gevarenpunten en jouw gevarenpunten getoond die al bestaan.

Door te drukken op de kaart kun je een locatie aangeven van het gevaar dat je wilt melden. Met behulp van een rode prikker wordt deze locatie getoond. Zorg dat de prikker exact op de locatie van jouw gevaar staat.

Als de locatie precies staat aangegeven, kun je het gevarenpunt toevoegen door op de opslaan knop te drukken. Deze staat onder op de kaart.

Instellingen aanpassen – Algemeen

instellingenOm de instellingen te bereiken moet je op het Home scherm op de instellingen knop drukken rechtsboven in je scherm. Het volgende scherm verschijnt:

Beschikbare knoppen

Bovenaan staat de GeoTracker knop. Deze knop navigeert naar de instellingen van de GeoTracker. Hier kun je een GeoTracker koppelen en de instellingen hiervan aanpassen.

Hieronder staat de Mijn locaties knop. Deze knop navigeert naar een overzicht van jouw toegevoegde gevarenpunten. Hier kun je jouw gevarenpunten zien en verwijderen.

Daaronder staan de instellingen van Gevaarlijke locaties en Mijn locaties. Met behulp van deze de AAN/UIT knoppen kun je een instelling aan- of uitzetten. Je kan kiezen of de kaart bekende gevarenpunten moet tonen met behulp van de Gevaarlijke locaties instelling en daarnaast of de kaart jouw eigen gevarenpunten moet tonen, met behulp van de Mijn locaties instelling.

Onderaan staan de Feedback en Colofon knoppen. Op het Feedback scherm kun je feedback versturen naar ons over de applicatie, de Geotracker, of het SafetoBike project in het algemeen. Op de colofon pagina kun je zien welke bedrijven het SafeToBike project mogelijk maken.

 

 

Instellingen – Geotracker

instellingen-geotrackerDe applicatie kan jouw Geotracker gebruiken zodat jij kan zien wanneer je in gevaar bent. In het Instellingen scherm van de Geotracker kun je een Geotracker koppelen. Ook kun je het gedrag van de GeoTracker veranderen door instellingen aan te passen. Om dit Instellingen scherm van de Geotracker te bereiken moet je op het Instellingen scherm op de Geotracker navigatie knop drukken bovenaan je scherm.

GeoTracker koppelen

Bovenaan staat de Koppelen knop. Door te drukken op deze knop gaat de applicatie zoeken naar beschikbare bluetooth apparaten. Geeft de applicatie even om de scan uit te voeren.

Na het scannen worden de gevonden apparaten getoond in een pop-up. Je kunt nu jouw apparaat kiezen. Als je jouw device hebt geselecteerd, druk dan op de Kiezen knop om verder te gaan. Als je Annuleert stop je het koppelproces.

In de volgende pop-up kun je de pincode van jouw Geotracker invullen, deze bestaat uit zes cijfers. Als je jouw Geotracker nog geen pincode hebt gegeven, dan laat je dit veld leeg. Druk op de Verbinden knop om jouw Geotracker te koppelen. Als de Geotracker correct verbindt, geeft hij heel even een rood licht.

Als de Geotracker is gekoppeld met de applicatie, zal deze automatisch proberen te verbinden elke keer als je de applicatie opstart.

Geluid- en lichtsignalen

Onder het kopje INSTELLINGEN worden opties getoond voor het gedrag van de GeoTracker. De Geluid en Licht knop bepalen of de GeoTracker geluid of licht gebruikt om aan te geven als je in gevaar bent. Het uitzetten van beiden opties betekent dat je geen waarschuwing krijgt van de GeoTracker.

De volgende optie is Automatisch starten. Als je deze instelling aan zet, zal het controle proces automatisch starten wanneer de GeoTracker op die fiets-houder wordt gezet. Als de GeoTracker er weer af wordt gehaald, zal het controle proces automatisch weer stoppen.

Het gebruik van de Automatisch starten functionaliteit, vereist dat de applicatie op de achtergrond blijft draaien. Ook moet de GeoTracker verbonden blijven met de applicatie. Zorg dus dat de GeoTracker te allen tijde binnen een paar meter van de telefoon is.

 

Op dit punt is de GeoTracker verbonden. Dat kun je zien omdat er de naam van de GeoTracker in deze lijst wordt getoond. Het is mogelijk om de pincode van de GeoTracker te wijzigen. Druk hiervoor op de Wijzig pincode knop. Verdere uitleg vindt in het volgende hoofdstuk plaats.

geluid-en-lichtsignalen

Pincode Wijzigen

Als de GeoTracker nog geen pincode heeft, wordt een pop-up getoond met enkel twee velden voor de nieuwe pincode. Deze pincode moet uit zes cijfers bestaan en de twee velden moet overeen komen. Als dat zo is kan de Opslaan knop worden gebruikt.

Daarna heeft de GeoTracker een pincode. Andere kunnen niet met de GeoTracker verbinden zonder de pincode te weten. In jouw app wordt de pincode getoond zodat je deze niet kan vergeten.

Als daarna de pincode weer gewijzigd moet worden, wordt dezelfde pop-up getoond. Alleen nu is er ook een invoerveld voor de oude pincode. Als je de pincode van de GeoTracker wilt uitzetten, dan moet de nieuwe waarde 000000 zijn.

Pincode wijzigen

 

 

Instellingen – Mijn locaties

Als je gevarenpunten hebt toegevoegd, kun je deze terug zien in het Mijn locaties scherm. Ook kun je hier jouw gevarenpunten verwijderen. Om dit scherm te bereiken moet je op het Instellingen scherm op de Mijn locaties navigatie knop drukken bovenaan je scherm.

Componenten

De bovenste helft van het scherm toont een lijst met toegevoegde gevarenpunten. De straatnaam wordt kort getoond zodat je de punten snel kan herkennen. Als je op deze naam drukt krijg je dit punt duidelijk te zien op de kaart in de onderste helft van het scherm.

Naast de straatnaam staat een rode knop in de vorm van een kruis. Door hier op te drukken kun je het gevarenpunt verwijderen. Dan wordt deze niet meer getoond op de kaart en krijg je geen waarschuwing meer als je daar in de buurt bent.

locaties